E-LAND – Energy Islands – EU HORIZON 2020 project

CREESC este onorat de participarea în E-LAND – un proiect de cercetare și dezvoltare strategică UE ORIZONT 2020, care va răspunde provocărilor climatice și energetice. E-LAND înfruntă lupta cu gazele cu efect de seră și se confruntă cu provocările actuale in ce priveste creșterea consumului de energie și existenta unei infrastructuri cu un grad inalt de învechire.

Cu scopul de a accelera masurile de eficienta energetica si a spori utilizarea energiei regenerabile, proiectul E-LAND va dezvolta un set specific de mecanisme legate atât de tehnologia în sine, cât și de nevoile mediului economic și ale comunității.

Proiectul va genera soluții durabile integrate printr-un set de instrumente multi-vector dedicate prosumatorilor de energie – producerea, stocarea, livrarea energiei – care vor fi adaptabile unor ecosisteme izolate – campusuri, parcuri industriale, zone rurale etc.

Valoare proiect: 6 MIO EUR

Perioada proiectului: 42 de luni

Parteneri de proiect:

  1. Smart Innovation Norway – SIN, Norvegia
  2. Schneider Electric Norge, Norvegia
  3. Borg Havn, Norvegia
  4. Institute for Energy Technology, Norvegia
  5. VaasaETT Ltd Ab Oy, Finlanda
  6. University of Girona, Spania
  7. Intracom SA Telecom Solutions, Grecia
  8. Reiner Lemoine Institute, Germania
  9. Universitatea Valahia din Târgoviște, România
  10. CREESC – Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice, România
  11. University of St. Gallen, Elveția
  12. Instrumentacion y componentes, Spania

Trei Proiecte pilot demonstrative în Europa:

  1. Port Industrial – Portul Borg, Norvegia
  2. Campus Universitar – Universitatea Valahia din Târgoviște, România
  3. Parc Tehnologic – Walqa Technology Park, Spania

Rolul CREESC în acest proiect strategic este de a analiza și de a pune la dispoziția grupului de cercetare informații relevante din piața specifică din România, pentru a susține calitatea procesului de dezvoltare al proiectului și de a adapta soluția integrată pentru piața din Europa de est. Totodată, CREESC va comunica si disemina evoluția proiectului și al rezultatelor sale către actorii pieței de energie și sustenabilitate din România.

Un element major al proiectului este sinergia dintre partenerii proiectului – 12 entități diferite, din 7 țări ale Comunității Europene, cu expertize variate și elemente culturale specifice. Pentru un impact global al proiectului, printr-un acord separat de colaborare, au fost incluși in program doi parteneri din India, TATA POWER și BSES YAMUNA POWER.

Prin toate aceste atribute, suntem siguri că participarea membrilor CREESC la proiectul E-LAND va aduce plus valoare în favoarea jucătorilor din sectorul sustenabilității energetice din Cluj-Napoca și România, pentru a pregăti temeinic comunitatea energtică a generației următoare.